MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#160228 Re: Re: Re: Okupace!

2020-06-10 13:44

#160224: - Re: Re: Okupace! 

   Ministr  tedy o tom ví, a polský taky. Pakliže nezahájil další aktivity, byli domluveni předem, ostatně v tom mají nejspíš už delší tradici.  

    Zdá se, že jejich počet je vcelku mírný, spojení funkční, míra ozbrojení v podstaté pořádková, kázeň v zásadě reprezentativní.

     Stojí na zdravějším vzduchu, než v kasárnách, pravděpodobně na staré zemské stezce, což napovídá cosi o jejich poslání. 

     Lze tedy s klidným svědomím říci, že se jedná o mírovou misi, freundschaftbesuch. Bezprostřední důvod k pocitu ohrožení tedy není. 

Pelhřimovy:  Jsou tam 2 stojící domy, využívané k rekreaci, a kostel. Přes hranici je dvojče Pielgrzymów, do r. 1742 tu byla vesnice jedna.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#160234 Re: Re: Re: Re: Okupace!

2020-06-10 17:11:02

#160228: - Re: Re: Re: Okupace! 

     Pod pojmem stezka je nutné si představit neširoké pěšiny, upravené pro soumary, nevalně schůdné, na bahnitých místech byla položena tesaná břevna, tzv. mostnice. Stezka byla prý tak těsná a neschůdná, že bylo možno hnát nanejvýše dva koně vedle sebe; jízda vozem byla úplně vyloučena. Proti nepřátelském vpádu byla stezka zatarasována záseky z kmenů stromů.

   Co se týče lidmi vytvářených znamení, z těch nejdávnějších pravěkých se dodnes samozřejmě nemohla zachovat žádná. U nás jsou uchované až ty mnohem pozdější středověké církevní znaky, jako křížek, kříž, kaplička, boží muka, případně i kostel, především na významnějších místech, jako jsou křižovatky stezek nebo brody. 

   Pocestní bývali na cestách ohroženi od lapků, "lotrovstva, škůdců, zhoubců zemských, Petrovských, zákeřníků, lidu poběžného a lehkovážného". Pro zabezpečení silnic měla být v jejich okolí vysekána křoviska a lesy, a to například podle nařízení z roku 1578 do šíře 32 metrů.