MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#180900 Re:

2022-07-03 08:19

#180886: -  

 Na první pohled je to text politologicky velice naivní a jeho poslání na první zdání neuskutečnitelné. Na druhý pohled však nemůžeme přehlédnout, jak mnoho z dosti nebezpečných tezí už bylo tak či onak uskutečněno dnešní Evropskou unií, která ignoruje zájmy a práva národů a podřizuje je jednotnému administrativnímu řízení z jednoho centra (formálně Brusel, fakticky spíše Berlín). Nejbizarnější je autorův požadavek, aby ona Pan-Evropa vznikla zdola vůlí euro-obyvatel stát se euro-občany. Dnešní EU, která je de facto realizací Kalergiho myšlenek, stojí přesně na opačném principu: nevšímá si názorů a postojů členských zemí, slovo „národ“ se zde stává bezmála slovem zapovězeným, je konán pokus o vytvoření umělého „euronároda“ shora, diktátem vydávaným falešně za domnělý konsensus.

   Kalergiho nejčastěji zmiňovaná kniha Praktický idealismus (1925) je, podle tu a tam dostupných fragmentů pokračováním teorie o Pan-Evropě ve smyslu rasovém či multietnickém. Bývá zmiňováno, že jde o základní soubor tezí, které ukazují cestu mj. i k dnešnímu migračnímu kataklyzmatu. Tím se Kalergi stává antihrdinou mnoha teorií, z nichž některé jsou nazývány „konspiračními“

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#180903 Re: Re:

2022-07-03 09:11:40

#180900: - Re:  

     Kalergi studoval filosofii ve Vídni za Franze Josefa. Je mnoho důvodů k předpokladu, že nejenže nechápal principy demokracie, ale že  dokonce o demokracii netušil vůbec nic.

      A že to bylo také důvodem, proč si představoval Pan-Evropu přibližně jako Velkorakouskou říši.

       A cosi podobného zde zeje  v podobě nedostatku znalostí  o komunismu.  V době, kdy Milovan Djilas konstatoval, že jsme svědky konce komunismu, doktor filosofie z Vídně roku 1916 Kalergi umírá.

     EU, jejímž je ideologickým otcem, tedy neobsahuje nic demokratického, a nemá protilátky proti komunismu. To je skutečný starobylý Kalergiho odkaz.  A to znamená, že EU je odsouzena k tomu, aby prodělávala recidivu komunismu.