Za změnu „ZÁKONŮ PRO KOČKU“

Quoted post

Nepřihlášený uživatel

2025-02-10 13:20

I takto může vypadat váš dopis senátorovi. Zasláno všem senátorům a senátorkám.
Vážená paní senátorko,

obracím se na Vás jako občan České republiky a volič, kterému velice záleží na zacházení se zvířaty - v tomto případě na problematice koček. Vím, že brzy budete rozhodovat o této petici „Za změnu zákonů pro kočky“, a proto Vás chci požádat, abyste podpořila její myšlenku a pomohla dosáhnout pozitivní změny.

Toto téma se mě osobně dotýká, protože sama jsem majitelkou koček a zároveň krmím několik koček v okolí svého bydliště. Já sama mám to štěstí, že žiji v Ostravě, která má vlastní kastrační program. S pomocí města jsem nechala venkovní kočičky kastrovat. Bohužel měst a obcí, které takovou aktivitu mají, je v České republice stále jako šafránu. I přesto, když byla jedna z koček očividně nemocná, měla jsem pouze dvě možnosti. Nechat ji v bolestech pomalu umírat, nebo se pokusit ji umístit do některého útulku, kde byli schopni jí zajistit veterinární péči. Útulek pro kočky spravovaný městem v Ostravě prostě chybí.

I proto se kočky, jak už je prokázáno, nekontrolovatelně množí. Trpí hladem, umírají v nemocech. Stále ještě umírají nechtěná koťata utopením nebo usmrcením, stále se jich majitelé zbavují i odložením do popelnic. Stále, i přesto, že opuštění zvířete je trestný čin, se koček zbavují majitelé tím, že je prostě vyhodí na ulici. A to se ani nezmiňují o tom, že tresty za týrání zvířat jsou v naši republice stále spíše směšné, třebaže zákony, podle kterých by se měly soudit, existují.

Myslet si, že spolky a útulky dělají svou práci jen proto, že je to "baví", je nejen hloupé, ale řekla bych přímo nebetyčně pitomé. Jak může člověk, zvlášť senátor, vůbec něco takového vypustit z úst, je pro mne naprosto nepochopitelné. Právě dobrovolníci a soukromé útulky nahrazují práci těch, kteří by se starat měli. Obcí. Výsledek je ten, že útulky praskají ve švech, o každou korunu prosí veřejnost, starají se na úkor vlastních peněz, vlastního času. A nedělají to pro zábavu, ale proto, že se na utrpení koček nedokáží jen tak dívat a nic proti němu nedělat.

Je také hloupost rozlišovat u koček zda se jedná o zvíře toulavé nebo opuštěné. Nebo snad u psů tohle nějak rozlišujeme? Jediným a nejlepším řešením jak zamezit nekontrolovanému množení koček je kastrace a také povinné značení zvířat majitelem. Je tisíckrát lepší zaplatit jednu kastraci jedné kočce, než mít na stejném místě za rok koček třeba patnáct. A ano - ono jich nebude patnáct, protože většína mláďat nepřežije do dospělosti. Ale spoléhat na takovou alternativu je prostě zrůdnost.

Z tohoto důvodu Vás žádám, abyste se zasadila o hlasování ve prospěch této petice. Věřím, že Vaše rozhodnutí může mít významný dopad.

Děkuji Vám za Váš čas a zvážení mé prosby. Budu s napětím sledovat další vývoj.

Jana Bejochová
Ostrava

Odpovědi

Kamila Dvořáková
Autor této petice

#13 Re: Díky!

2025-02-10 19:43:16

#12: -  

Placená propagace

Tuto petici propagujeme 3000 lidem.

Zjistit více...