Petice za domácí porody a poskytování péče porodními asistentkami

Quoted post

Nepřihlášený uživatel

2012-02-28 13:57

NESOUHLASÍM s touto peticí! Porodila jsem dvakrát, přirozeně - a v porodnici. Nevím, zda "mám zachované přirozené instinkty" (jak tu kdosi píše) - ale asi ano, protože kvůli zdraví a bezpečí miminka jsem byla ochotná jet do porodnice a rodit v cizím prostředí. Používají se tu v diskuzi silná slova, jako svoboda rozhodnutí, a uvádějí příklady ze zahracičí. No, ten, kdo tam delší dobu žil, ví, že vše je o penězích... i domácí porody i porodní domy. Porod (s nožnou) účastí lékaře a s veškerým technickým vybavením, ten si lidé bez zdravotního pojištění prostě musí zaplatit. Je to na dešlí psaní a mne hlavně štve, že těch nenarozených nebo rozených miminek se nikdo nezeptá na JEJICH SVOBODNÉ ROZHODNUTÍ. A ještě poznámka: porod v nemocnici není jen porod samotný, souvisí s tím i všestranná poporodní péče o miminko a maminku, což je celkem dost úkonů, které se často dělají hlavně "pro jistotu". Jsou však i případy, kdy se jinak zdravě vypadajícímu miminku zachrání zdraví nebo dokonce život.

Odpovědi

Nepřihlášený uživatel

#56 Re:

2012-03-19 12:04:42

#18: -

A také je spousta případů, kdy zbytečný shon a ruch a urychlování "protože není místo, protože se otevíráte moc pomalu..." porodu zapříčinil akutní císař či velmi komplikovaný porod... jenže na to se nikdo neptá a o tom nikdo nepíše, že??? Stejně tak novorozenci umírají i při porodech v porodnici, ale zase - o tom se mlčí, protože v porodnici je přece ta nejlepší dostupná péče...

A nejsem žádná domorodička, taky jsem třikrát porodila v porodnici a za pár měsíců tam porodím znova, ale nevidím důvod, PROČ zakazovat ženám, aby se svobodně rozhodly kde, jak a s kým chtějí přivést na svět svoje dítě, případně kdy chtějí i s novorozencem zařízení porodnice opustit.

Moje rozhodnutí je porodit v porodnici, ale proč by měl být někdo trestán za to, že se rozhodne jinak...

Nepřihlášený uživatel

#58 Re:

2012-04-02 14:14:25

Taky nesouhlasím s touto peticí. Nejsem pro domácí porody. Nedávno v novinách jak tragicky dopadl domácí porod. V nemocnicích jsou nejmodernější přístroje, inkubátory pro případ, kdy je dítě ohroženo. Helena.

Lenka Raková

#61 Re:

2012-06-19 15:38:31

Jestliže opravdu věříte, že nemocnicí řízené porody jsou pro Vaše dítě to nejlepší, pak je vše v pořádku, roďte tam. Ale je tu i skupina lidí, kteří to vidí jinak, a nejsou to žádné ulítlé alternativní ženštiny (či muži), ale lidé, kteří ví, jak mohou zásahy do porodu porodní proces i poporodní vývoj zkomplikovat. Myslím (když použiji Vaše přirovnání), že by si dítě nevybralo stres a hrubé zásahy do jeho porodního procesu, a poporodní odloučení od matky, jak je to běžné. Většina žen rodících doma si tuto "alternativu" vybere po velmi špatné zkušenosti z porodnice. Děti narozené doma bývají spokojené a klidné (přestože se o tom svobodně nerozhodly;-) Velká část žen rodících doma by také rodit doma nemusela, kdyby zde byly porodní domy a nemocniční zařízení skutečně "baby and mother friendly"- ne jen na propagačních materiálech..