PETICE na podporu Kláry Vítkové - Rulíkové (paterčata)


Nepřihlášený uživatel

/ #979 Alexandra Kiňová: Můj život s paterčaty 2. září 2013 0:22 Je to její první velký rozhovor a dala ho

2015-02-20 15:58

 

Jak to vidíte do budoucna? Uživíte ty děti? Když vás hodně lidí podezírá, že se budete mít díky různým sociálním příspěvkům a darům jako v ráji...
Rodičovská je sedm tisíc šest set, později bych měla dostávat tři tisíce osm set plus přídavky. Ty dělají pět stovek na jedno dítě. Teď je to dobré, děti kojím. Ale až se budou dokrmovat, budou potřebovat botičky, oblečení, později věci do školy, to nevím, jak to zvládneme. Vždyť všichni přece vědí, jak je náročné poskytnout dětem vše, co potřebují. A čím jsou větší, tím je to těžší. Tak co mi kdo závidí? Na druhé straně mi mnozí poslali spoustu věcí. Maminka měla obývák zaplněný krabicemi. Má i pěkné dopisy. Všem, kteří se podepsali, postupně napíšu a poděkuju. Mrzí mě ti, kteří něco poslali anonymně, těm nemůžu poděkovat. Hlavně ať si nemyslí, že si toho nevážím.

 

 

 

Znám hodně romských rodin, které děti neposílají do škol. Říkají, že stačí, když mají základní vzdělání. Vy už třeba trochu přemýšlíte nad tím, co byste ze svých dětí chtěla mít?

Já to budu dělat jinak. Chci, aby každé z nich mělo školu. I kdybych je k tomu měla dokopat, tak ji mít budou. Hlavně aby si nemyslely, že jim něco spadne do klína. Nespadne. Vím, že nebudou mít lehký život. Ale zvládneme to. Udělám všechno pro to, aby lidé, kteří mi pomohli, toho nikdy nemuseli litovat.

ZBLÍZKA

Začalo to nedůvěrou: To je ona? Tohle děvče, které vyšlo před panelák, vypadá tak na osmnáct. Znám ji jen z televize, tam vypadala starší a měla jiný účes. Velké oči se dívají podezíravě: O co ti jde? "Můžeme jít někam na lavičku? Přítel už je tak otrávený, že nechce novináře domů," říká.

Její přítelkyně Romana Fischerová dodává, že pokud bych k nim šla, měla bych odevzdat mobil, abych si tajně děti nevyfotila. Ostatně celé setkání bylo tajemné, i adresa byla tajná. Měla jsem jen telefonní číslo. Po příjezdu do Milovic jsem zavolala a až pak se dozvěděla ulici. Není to přehnané? Když si hodinu povídáme, divit se přestávám...

Co dostali
od města:
 nájemní byt v paneláku 3+1. Měsíčně budou platit i se službami přes patnáct tisíc. Je přidělen na dobu určitou, na rok.
od hejtmana Středočeského kraje: 50 tisíc korun s tím, že musí paragony dokladovat, že byly vynaloženy na potřeby dětí.
Pračku, sušičku, ledničku dostali v rámci mimořádné okamžité pomoci, rozdíl v ceně doplatilo Elektro Skuhrovec v Lysé nad Labem, které přidalo ohřívače na lahvičky. Vybavení pokoje pro staršího syna od Andreje Babiše a Nadace Agrofert. Kočárky od firmy Kočárky Daniela, autosedačky od firmy Cybex. Prodejce nábytku poskytl čtyřicetiprocentní slevu. Deset tisíc plen od výrobce ze severních Čech. Postýlky zfirmy Patron z Mělníka. Zdravotní pojišťovna průmyslová dala tři tisíce korun na nákup do lékárny. Zástupce ČSOB poskytl pojištění pro děti. Firma Medela zdarma půjčila odsávačku. Romské sdružení a firma M. Horváth z Lysé nad Labem koupilo sedačku. Zhruba 170 tisíc korun lidé naposílali na transparentní účet 211620293/0600 zřízený Klubem dvojčat a vícerčat. Budou použity, až děti začnou chodit do školy, na jejich potřeby.