Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Nepřihlášený uživatel

/ #6467 Armáda není připravena - a může za to ministr FINANCÍ (ne obrany)

2015-12-13 09:50

„Nejsme připraveni a chemiky nebo polní nemocnicí svou nepřipravenost nezakryjeme,“ varuje v rozhovoru poslanec a místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ 13.12.15

Sám jste rozpočet na obranu ostře kritizoval a požadoval alespoň o ty dvě miliardy navíc. Zdá se, že jste ale narazil především u ministra financí?
No to byla velice zajímavá zkušenost. Jednalo se o již zmíněný návrh výboru pro obranu navýšit pro příští rok nad 1 procento HDP o 2,28 miliardy. Výbor pro obranu to měl poměrně srozumitelně argumentované. V koaličním jednání, a později i ve sněmovně ovšem návrh narazil na tvrzení ministerstva financí, že letos ministerstvo obrany nedokáže utratit z plánovaných výdajů celé 4 miliardy a s navýšením návrhu rozpočtu o další 4 miliardy tedy budou mít k dispozici miliard osm.

Ministr financí mi tyto skutečnosti říkal i ve sněmovně před hlasováním. Zajímavé je, že vycházel pouze z informací svého ministerstva, nikoli z informací ministerstva obrany. Komunikoval však zastaralé informace a přitom vyvolal nedůvěru ve schopnost resortu obrany u koalice, ve vládě i ve sněmovně. To byl nakonec hlavní argument, proč sněmovna návrh zamítla.

Tedy, že ministerstvo obrany stejně není schopné peníze navíc efektivně utratit?
Na jednání sněmovny bohužel nebyl přítomen pohled a reálná data z ministerstva obrany, protože ministr obrany nebyl přítomen, aby svému stranickému šéfovi reálný stav vysvětlil a argumentoval. Ani koalici, ani sněmovně prostě informace z ministerstva obrany nechyběly. Je to podle mne určitý projev nedůvěry vůči resortu obrany. A také projev toho, že se resort obrany finančně řídí z ministerstva financi. To považuji za chybné a v dnešní bezpečnostní situaci za opravdový hazard.

Před hlasováním jsem sice měl informace o tom, že se rozpočet vyčerpá, ale nechtěl jsem chybějícího ministra obrany, ani sebejistého ministra financí zpochybňovat. Je ale zjevné, že šéf financí, který má ve věci obranného rozpočtu větší slovo než výbor pro obranu, neměl aktuální informace a jeho postup nestál na realitě. Navíc, již nyní ministerstvo obrany musí dostávat alianční signály, že bude nezbytné dále navyšovat. Mohli jsme tedy být připravení. Nedůvěra ve schopnosti ministerstva je opravdu další z vážných barier navyšování rozpočtu, a to napříč vládní koalicí. Bohužel.

---

Takže ne Bohoušek - ale Babiš je za podfinancováním české armády. Obvyklá taktika - chybná data, ale populistické vyřvávání, jak on jediný je dobrý a jak "šetří".

Babiš nás chránit před migranty rozhodně nebude - místo posílení armády a nasazení na obranu českých hranic žvástá, že je zapotřebí chránit vnější schengenské hranice, protože ví, že na to jako členský stát nemáme prakticky žádný vliv, ale zní to "dobře".

Demisi této vlády! Neochotné zajistit obranyschopnost České republiky!