Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #7679 Re: Re: Dokonalý Západ, Rusko jako věčné zlo a proč se přepisují ruské dějiny – video

2016-03-23 19:54

#7668: - Re: Dokonalý Západ, Rusko jako věčné zlo a proč se přepisují ruské dějiny – video 

 Krym a Kosovo mají hodně společného: Autonomní status, vojenské základny jiných zemí na svých územích a přání nezávislosti u většiny obyvatel. Jsou však také rozdíly – v ochráncích. V posledních dnech srovnávají mnozí lidé události na Krymu s agresí NATO proti Jugoslávii v r. 1999. Přitom interpretují tyto události libovolně. Například bývalý velvyslanec USA v Moskvě Michael McFaul ve vysílání CNN tvrdil, že vojenské zasahování Ruska je nepřijatelné, protože je velký rozdíl mezi situací na Krymu a v Kosovu v r. 1999: „Srovnávat Krym a Ukrajinu s Kosovem a Srbskem není správné. Srbsko ohrožovalo Kosovany, a Ukrajina nikoho neohrožuje“.Může ale stát ohrožovat část vlastního území? V autonomním kraji Kosovo žijí Srbové, Albánci, Turci a jiné národnosti. Žádní „Kosovani“ nejsou, není takový národ. Koho tam bránily USA? V Kosovu není ani jeden Američan, a na Krymu žije 1,5 milionu Rusů. To je velký rozdíl.

Pro západní tisk je ale mezi Krymem a Kosovem hodně společného. Jak napsal v  The Guardian Ian Traynor, „Taktika a metodologie, jichž použil Miloševič v době války v bývalé Jugoslávii a v Kosovu, je tu zřejmá. Když se rozhodl Putin stát se novým Miloševičem, uvidí Západ další rozkol v Evropě“.

Slobodan Miloševič chtěl problém vyřešit, ale nevyšlo to. Neměl síly, aby zabránil postupu NATO na východ. Kdy NATO chtělo posílit své síly na východě Evropy, zvolila si Amerika srbský autonomní kraj Kosovo a Metochii pro založení své strategické základny. Za tímto účelem využili Osvobozeneckou armádu Kosova, která byla přitom dokonce na americkém seznamu teroristických organizací.

Poté co vstoupily síly NATO do Kosova, postavily tam USA druhou největší vojenskou základnu v Evropě – Bondsteel. Tato umožňuje USA kontrolovat námořní prostor Středozemního a Černého moře, a také trasy na Blízkém východě, v Severní Africe a na Kavkazu, stejně jako tranzit energetických médií z Kaspického regionu a ze Střední Asie. Pro ně je dislokace v Srbsku zcela zákonná a velmi výhodná. Američané neplatí pronájem státních pozemků v Kosovu.

Rusko na rozdíl od Američanů v Kosovu platí za svou základnu 100 milionů USD ročně. A ruská Černomořská flotila je na Krymu už 230 let. „Černomořská flotila není bezdomovec. Sevastopol je její domov“, zdůraznil místopředseda vlády Ruské federace Dmitrij Rogozin. Ještě před 50 lety byl Krym součástí SSSR, kdežto USA prostě okupují pomocí agrese část srbského území a dělají všechno, aby z ní vytvořily svou loutkovou mocnost.

Historické, ekonomické a kulturní styky s Ukrajinou dávají Rusku plné právo zasáhnout, aby bránilo svůj národ. A co dělají USA na srbském území?