MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#60812 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-10-08 17:13

#60802: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 

 

V rozhovoru pro americké televize CBS a PBS ruský prezident popsal klíčovou roli USA ve státním převratu na Ukrajině a odsoudil jejich barevné revoluce, kterými svrhávají režimy po celém světě. Šifra z něj vybrala to nejzajímavější.

 

Ministr zahraničí John Kerry řekl, že vítá vaši podporu v boji s ISIL. Jiní ale mají za to, že se bitevní letouny a systémy přenosných protiletadlových raketových komplexů používají proti obyčejné armádě, nikoli proti extremistům.

Je tam pouze jediná obyčejná legitimní armáda. A to je armáda syrského prezidenta Bašára Asada. Proti němu stojí podle interpretace některých našich mezinárodních partnerů opozice. Avšak ve skutečnosti bojuje Asadova armáda s teroristickými organizacemi. Mnohem lépe než já přece víte o jednání, které právě proběhlo v Senátě Spojených států, jestli se nemýlím, na kterém armádní činitelé, zástupci Pentagonu, podávali senátorům zprávu o tom, co udělaly Spojené státy v přípravě bojové části opozičních sil. Byl vytyčen cíl zpočátku vycvičit 5 až 6 tisíc bojovníků, potom 12 tisíc. A nakonec vyšlo najevo, že vycvičeno bylo pouhých šedesát a se zbraní v ruce bojují pouze čtyři nebo pět z nich a všichni ostatní prostě přeběhli s americkými zbraněmi k ISIL. To za prvé.

A za druhé podle mne neodpovídá poskytování vojenské podpory nelegitimním strukturám zásadám soudobého mezinárodního práva a Chartě Organizace spojených národů. My podporujeme výhradně legální vládní struktury.

V této souvislosti navrhujeme spolupráci i zemím tohoto regionu, snažíme se vytvořit jakousi koordinační strukturu. Osobně jsem o tom informoval tureckého prezidenta, jordánského krále i Saúdskou Arábii. Informovali jsme o tom i Spojené státy americké, a pan Kerry, o kterém jste se zmínil, o tom velice podrobně hovořil s naším ministrem zahraničních věcí, panem Lavrovem. Budeme velice rádi, když se nám podaří najít společnou platformu pro společné akce proti teroristům.

 

Jste připraveni připojit se k USA v boji proti ISIL, a právě proto se nacházíte v Sýrii? Je cílem přítomnosti Ruska v Sýrii udržet u moci Bašára Asada?

Správně, tak tomu skutečně je. Ba co víc, podle mého hlubokého přesvědčení je možné vytvořit jednáním směřujícím k likvidaci legitimních mocenských struktur situaci, kterou dnes pozorujeme v jiných regionech světa.

 

Jak jistě víte, někteří z partnerů koalice chtějí, aby se Asad zřekl moci, a teprve potom budou připraveni podpořit vládu.

Chtěl bych jim doporučit, aby adresovali toto přání syrskému lidu. Pouze syrský lid je oprávněn rozhodovat, kdo a jak by měl řídit jejich zemi.

 

Podporujete prezidenta Asada. Podporujete tedy to, co dělá v Sýrii, a to, co se děje s miliony uprchlíků a statisíci lidí, kteří zahynuli, přičemž mnohé z nich zabili jeho lidé?

Chovají se podle vás správně lidé, kteří podporují ozbrojenou opozici a převážně teroristické organizace jedině proto, aby svrhli Asada? Neustále tvrdohlavě hovoříte o tom, že syrská armáda bojuje se svým lidem. Podívejte se ale, kdo kontroluje 60 % území Sýrie – je to buď ISIL, nebo jiné teroristické organizace.

 

Jste připraven poslat ruská vojska do Sýrie, jestliže se v rámci boje s ISIL objeví taková nutnost?

Rusko se nebude účastnit žádných vojenských operací na území Sýrie nebo v jiných státech.

 

Mnozí mají za to, že to, co dělá Asad, hraje do ruky ISIL, že hrozný vztah k syrskému lidu je vlastně jakousi pomocí poskytovanou ISIL. Takže když Asad odejde, nastane v zemi přechodné období, které bude napomáhat boji s ISIL.

Řečeno profesionálním jazykem tajných služeb bych mohl říct, že podobné hodnocení je protisyrskou propagandou.

Na území Sýrie se nacházejí přes dva tisíce bojovníků pocházejících z bývalého Sovětského svazu. A existuje nebezpečí, že se k nám vrátí. Než abychom tedy čekali na jejich návrat, bude přece jen lepší, když budeme pomáhat Asadovi bojovat s nimi tam, na území Sýrie.

 

Jste hrdý na Rusko a chcete, aby Rusko hrálo významnější úlohu na celém světě?

Pro nás to není samoúčel. Jsem hrdý na Rusko. Máme na co být hrdí. Snaha o to, aby bylo Rusko supervelmocí na světové scéně, pro nás není žádným fetišem.

 

Rusko je ale jedním z předních států, protože vlastní jaderné zbraně. Jste síla, na kterou je třeba brát ohled.

V to moc doufám, k čemu by nám jinak byly tyhle zbraně?

Ukrajina je samostatný velký problém, mimo jiné i pro nás. Je to zem, která je nám nejbližší. Její lid je pro Rusy nejbližším národem: jazyk je podobný, i kultura, máme společné dějiny, společné náboženství.

Za naprosto nepřijatelné pokládám řešení otázek, mimo jiné i vnitropolitických, v republikách bývalého SSSR prostřednictvím „barevných“ revolucí, prostřednictvím převratů a neústavních způsobů odstraňování legální moci. Naši partneři v USA se netají tím, že podporují ty, kdo vystupovali proti prezidentu Janukovyčovi.
Podle vás jsou tedy USA nějak spojeny se svržením Janukovyče?

Vím to naprosto jistě. Od lidí, kteří žijí na Ukrajině a se kterými máme tisíce všemožných společných kontaktů a styků, víme, kdo, kde a kdy se setkával a pracoval s těmi lidmi, kteří svrhávali Janukovyče, jak je podporovali, kolik jim platili, jak je připravovali. Všechno víme. A naši američtí partneři se s tím už vlastně ani netají.

 

Respektujete suverenitu Ukrajiny?

Samozřejmě. Chtěli bychom ale, aby i ostatní země respektovaly suverenitu jiných zemí, mimo jiné i Ukrajiny.

 

Jak vlastně probíhá odstraňování legitimní moci. Jaká je úloha Ruska v obnovování moci na Ukrajině?

Rusko se nikdy nezapojovalo a ani se nehodlá zapojovat do akcí, které jsou zaměřeny na svržení legitimní moci.

 

Mnozí hovoří o vojenské přítomnosti Ruska na hranicích Ukrajiny.

Vy máte vojenskou přítomnost v Evropě?

 

Ano.

V Evropě se nacházejí taktické jaderné zbraně USA. A to znamená, že vy jste okupovali Německo, nebo jste pouze přeměnili okupační vojska ve vojska NATO? A když my udržujeme naše vojska na našem území na hranici s nějakým státem, pak je to podle vás zločin?

 

Jednou mi jeden z pracovníků CIA řekl, že jste obdařen velice důležitými návyky. Dokážete okouzlovat lidi a moc dobře se vám to daří. Je to vlastně jakýsi druh svádění…

No, když vám tohle řekli v CIA, pak to tak asi opravdu bude.

 

Vašemu ratingu popularity v Rusku by mohl závidět jakýkoli jiný politik na světě. Čím jste si získal takovou oblibu?

Existuje něco, co mne spojuje s ostatními občany Ruska, a to je láska k vlasti.

 

V době oslav 70. výročí konce druhé světové války, kdy všichni vzpomínali na oběti, kterými za vítězství zaplatilo Rusko, nás všechny velice dojal obrázek: Stál jste se slzami v očích a v rukou držel fotografii svého otce.

Ano, moje rodina utrpěla velké ztráty za druhé světové války. To je pravda. Rusko bylo vůbec velice silně postiženo. Nemůžeme na to samozřejmě zapomenout a ani zapomínat nesmíme, aby se v budoucnu nemohlo nic podobného opakovat.

 

Řekl jste také, že nejhroznější tragédií minulého století byl rozpad Sovětského svazu. Někteří lidé si myslí, že byste chtěl obnovit sféru vlivu, které je Rusko hodno kvůli vztahům existujícím po všechna ta léta.

Neustále nás podezírají z jakýchsi ambicí. Skutečně jsem řekl, že pokládám rozpad SSSR za obrovskou tragédii 20. století. Především proto, že prakticky okamžitě se za hranicemi Ruské federace ocitlo 25 milionů ruských lidí. Rusové se tak stali v současnosti nejrozdělenějším národem na světě.

 

Zajímá vás Amerika větší měrou než jakýkoli jiný stát, se kterým máte co do činění?

To, co se děje v USA, nás samozřejmě zajímá. Amerika má obrovský vliv na celkovou situaci ve světě.

 

Dovolte mi, abych se vás zeptal, co si myslíte o prezidentu Obamovi?

Nepokládám se za oprávněného k tomu, abych hodnotil prezidenta USA. To je věc amerického lidu.

 

Co si myslíte vy, pokládá on Rusko, potažmo vás, za rovnoprávného partnera?

Na to se ho zeptejte sám, je to přece váš prezident. Jak mohu vědět já, co si on myslí?

 

Bojí se vás lidé v Rusku?

Myslím si, že ne. Vycházím z toho, že většina lidí mi důvěřuje, když pro mě hlasují ve volbách. A to je nejdůležitější.

 

Někteří lidé o vás mluví jako o carovi. Tahle definice se k vám hodí?

Vůbec ne. Není důležité to, co o vás lidé říkají. Důležité je, co si sám myslíte o tom, co musíte dělat v zájmu své země, která vám svěřila takové místo, takovou funkci, jako je hlava ruského státu.

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#60814 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-10-08 17:21:14

#60812: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 To, že spojené státy podporují demokracii je vcelku logické. Občané USA mají s demokracíí dobré zkušenosti a spravují veřejný prostor USA, tedy mají zájem na tom, aby demokracie fungovala, neboť pak nebudou muset válčit. 

S Ruskem je to ovšem velmi podivné, tamní občané mají vskutku děsivé zkušenosti s totalitou a to v podobě milionů mrtvol v II. světové válce, kterou Stalin společně s Hitlerem rozpoutali a s dalšími miliony umučených v gulagu, přesto to vypadá, alespoň z toho co o Rusku vypráví KGBák a komunista Putin, že tamní občané podporují totalitu. 

Podstata je ale v tom, že to nejsou občané, kteří by podporovali totalitu, ale KGBáci v Kremlu, kteří občanů kradou nejenom dnem i nocí peníze, ale také veřejný prostor tedy místo, kde občané rozhodují o tom co budou a co nebudou podporovat. Občané Ruska tedy vlastně nemají žádnou možnost se rozhodovat co budou a co nebudou podporovat.  

Bohužel podobná situace byla  na Ukrajině, kde se skutečně občané přihlísili k demorkacii, ale Janukovič jim jí po vzoru Ruska a za pomocí Ruska kradl. Občané Ukrajiny již ale měli velmi jasnou představu, že evropskou demokracii chtějí, proto ve volbách vyjádřili naprosto jasně, že chtějí podespat asociační dohodu s EU. Janukovič to sice slibíl, ale pak podepsal cosi velmi podivného s Ruskem. 

Spojené státy ale nebyli prvotním hybatelem, tím byla a vždy je touha lidí po svobodě v momentě, kdy si uvědomí, že je jim svoboda kradena.