MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#116318 Re: Někdo by měl v Sýrii zavést pořádek. Russáci to ale určitě nebudou ...

2017-09-29 16:02

#116305: Evropan - Někdo by měl v Sýrii zavést pořádek. Russáci to ale určitě nebudou ... 

 Šiítská syrská armáda spolupracuje se sunnitským Daíšem? Dej si sprchu blbe!

 

Odpovědi

Evropan

#116326 Re: Re: Někdo by měl v Sýrii zavést pořádek. Russáci to ale určitě nebudou ...

2017-09-29 18:54:54

#116318: - Re: Někdo by měl v Sýrii zavést pořádek. Russáci to ale určitě nebudou ... 

Americké velvyslanectví v Sýrii obvinilo syrský režim, že podniká nálety, které pomáhají Islámskému státu v postupu u Halabu. Snaží se tak využít Islámského státu k útoku na další radikální organizaci, a to Frontu An-Nusra, napojenou na Al-Káidu. Ta se pokouší ovládnout západ Sýrie a ohlásila ofenzívu na Damašek.

Podle izraelského listu Ha’arec dává informace o spolupráci Damašku s IS západní koalici možnost změnit strategii. Spolu s bojem proti IS by tak mohla začít útočit i na režim Bašára Asada, jak to požadují mnozí vzbouřenci i Kurdové. „Zprávy naznačují, že režim podniká nálety na podporu postupu IS na Halab, pomáhá extremistům proti obyvatelům Sýrie,“ uvedlo na Twitteru podle listu Ha’arec americké velvyslanectví v Sýrii bez dalšího vysvětlení. Velvyslanectví je sice zavřené a americké zájmy v Sýrii zastupuje česká ambasáda, na webu jsou však Američané stále aktivní. Velvyslanectví také uvedlo, že Asad ztratil svoji legitimitu a „nikdy nebude efektivním partnerem v boji proti terorismu“.

Zpráva se objevila poté, co bojovníci Islámského státu v neděli zatlačili soupeřící vzbouřenecké skupiny severně od Halabu až k turecké hranici. Vzbouřenci z tzv. Levantské fronty, ve které spolu bojují umírnění vzbouřenci s bojovníky An-Nusra, se obávají, že IS míří ke křižovatce Bab as-Salám mezi Halabem a tureckou hranicí. List Ha’arec zmínil, že zpráva amerického velvyslanectví není nijak překvapivá, protože podle něj Asad s Islámským státem spolupracuje – kupuje od něj levně ropu těženou na syrském území, které IS ovládl. V poslední době se ale množí důkazy i o vojenské spolupráci, a to zejména v bojích v syrské provincii Halab. Podle listu se vojenská spolupráce Damašku s Islámským státem prohlubuje. Nálety mají umožnit IS v provincii Halab ovládnout hlavní silniční tahy, které kontroluje koalice Džajš al-Fatah, k níž patří také fronta An-Nusra, hlásící se k Al-Káidě. Asad chce této koalici zabránit ovládnout město Halab a zabránit Levantským v útoku na provincii Latákíja, která je hlavním útočištěm vládnoucích alávitů. Spolupráce armády s IS se prý projevila i v Palmýře, kde armáda vyklidila pole a umožnila radikálům město ovládnout.

https://www.novinky.cz/ 3.6.2015

Hlavně to nečti ve sprše, blbe!