MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#127728 Re: Nepřítel Maďarů má být Soros, nepřítelem Čechů má být Bakala?

2018-03-08 13:45

#127726: Evropan - Nepřítel Maďarů má být Soros, nepřítelem Čechů má být Bakala? 

Co to zkoušíš, prolhaný dementní Bakalův zloději? Ty jsi také zralý na trestní oznámení za pomluvu. OKD prodávala Grossova vláda a konkrétně Sobotka.

Odpovědi

Evropan

#127734 Re: Re: Nepřítel Maďarů má být Soros, nepřítelem Čechů má být Bakala?

2018-03-08 14:14:39

#127728: - Re: Nepřítel Maďarů má být Soros, nepřítelem Čechů má být Bakala? 

V roce 1997 bylo sníženo základní jmění tak, že Fond národního majetku ztratil ve společnosti majoritu. Prostřednictvím brokerské společnosti začal akcie mimo vlastnictví FNM skupovat ostravský podnikatel Stanislav Pros. Zanedlouho získal stejný podíl jako FNM a klíčovým se stal 5 % podíl ve vlastnictví severomoravských obcí. Ty se mu podařilo získat a v roce 1998 na valné hromadě OKD vystupoval jako majoritní vlastník.

Do celé věci se pak vložili manažeři OKD Petr Otava a Viktor Koláček (a Jan Przybyla); jejich společnost K.O.P. (vlastnící podíly v Českomoravských dolech, Metalimexu a Sokolovské uhelné) a nově založená Karbon invest (zřejmě ve vlastnictví Stanislava Prose). OKD si půjčila 2,5 miliardy Kč od IPB. V průběhu středy 14. října 1998 pak OKD od manažerů kupuje K.O.P. za 3,9 mld, K.O.P. posílá 2,4 mld Karbon investu, Karbon invest tuto částku posílá Stanislavu Prosovi a získává za ní majoritní podíl v OKD. Následně K.O.P. posílá zbylé 1,5 mld na účet neznámé kyperské společnosti Lagur (zřejmě ve vlastnictví Stanislava Prose), za které pro manažery kupuje společnost Karbon invest. Manažeři tak získali majoritní podíl v OKD (a tedy i majetek své K.O.P) bez vynaložení koruny navíc. Tomáš Ježek tyto transakce označil jako kapitálový incest. Policie později celou věc dlouho vyšetřovala, dostatek důkazů pro zahájení trestního stíhání manažerů však nenašla.

Předsedou vlády od roku 1996 do roku 1998 byl jistý Václav Klaus, předsedou Parlamentu Miloš Zeman. V roce 1998 si bratrsky na další 4 roky funkce vyměnili. V momentě, kdy se stal stát minoritním vlastníkem, nebylo co řešit. jen jsem tam nenašel jméno Bakala. Ten s majetkem čachroval také, ale až později.

Ale ještě jedna zajímavá akce :

Od počátku roku 2000 jednala Česká národní banka o řešení situace v IPB. V době uvalení nucené správy navíc ČSOB jako jediný subjekt podal nucenému správci oficiální nabídku na nákup podniku IPB. Po třech dnech od zahájení nucené správy byly 19.6.2000 veškerá aktiva a závazky IPB převzaty ČSOB formou koupě. Prodaná aktiva banky byla garantována českým státem, a velká část nedobytných pohledávek byla následně převedena na státní instituce. Rychlý postup při prodeji IPB ČNB vysvětlila obavou o stabilitu finančního trhu v zemi. ČSOB za IPB zaplatila 1 Kč za záruky státu (do výše 180 mld. Kč), akcionářům cenu dle znaleckého posudku a získala tím velice výhodně jednoho ze svých největších konkurentů. Z původní společnosti se stala prázdná skořápka, která právně existuje dodnes pod názvem IP Exit, a.s. (od roku 2004 v konkurzu). Celkové ztráty způsobené pádem banky byly oceněny na 67,8 miliard Kč. To vše v roce 2000!

Má cenu tady rozebírat nepovedený prodej chemičky v Neratovicích společnosti Agrofert?