MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#152565 Re: Re: Re: Re:

2019-10-22 20:17

#152560: - Re: Re: Re:  

   Tyto funkce ošetřuje u nás vláda. Nepochybuji o tom, že ministerstva jsou v tomto bodě kompetentnější, než jeden člověk. Byť posílený ...poradci.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#152567 Re: Re: Re: Re: Re:

2019-10-23 06:36:16

#152565: - Re: Re: Re: Re:  

   Mírné kompetence má president od samého začátku ústavy. Masaryk se nad tím pozastavil, ale... otcové zakladatelé byli neoblomní. „ K Vám máme plnou důvěru. ALE nelze říci nic, natož podobného, o Vašich nástupcích." 

   Masaryk to uznal, a svoji tvůrčí zběsilost využil v jiném směru. Nedostatky nové demokracie měl z první ruky, v parlamentě bylo patnáct stran, osm ve vládě, sedm v opozici. Scházel se s pěti předáky k rozhovorům, a co tam se dohodlo, to pak bylo. K údivu expertů, kterým nebylo jasné, jak taková menažerie vůbec může držet pohromadě, natožpak fungovat, smysluplně k tomu.

    Dva tisíce let předtím sepsal Suetonius  životopisy dvanácti císařů. Někteří z nich svá představení zvládli; ale jiní se projevovali jako demoliční šílenci. A postupem času těch druhých neubývalo.  Právě naopak.  Tato neúprosná eroze kvality nabádá k ostražitosti a střídmosti.

    Masarykův koníček, demokracie, je patrná i z jednoho z jeho posledních projevů, shodou historických náhod zachovaných na zvukovém záznamu: „ Jaký typ demokracie vytvoříme my, Slovani?...

     Po stovce let sbírání zkušeností se ukazuje, že ony typy demokracií, které fungují nejlépe, jsou si dost podobné... což naznačuje prostor pro pozorné studium, a navíc, že zde není na místě designérské fantazírování, případně záhadné mumlání.