MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#172373 Typická rusácká metoda. Je-li někdo nepohodlný- uděláme z něj blázna

2021-08-05 02:24

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#172374 Re: Typická rusácká metoda. Je-li někdo nepohodlný- uděláme z něj blázna

2021-08-05 02:58:55

#172373: - Typická rusácká metoda. Je-li někdo nepohodlný- uděláme z něj blázna 

 ANDREJ BABIŠ MLADŠÍ verejne prvýkrát prehovoril pred dva a pol rokom. Priznal vtedy, že ho jeho otec a český premiér Andrej Babiš nechal uniesť na Krym, aby nemohol svedčiť v dotačnej kauze Čapí hnízdo.

V kauze údajného podvodu pri čerpaní európskych dotácií premiéra Babiša ešte stále stíhajú. Polícia ho obviňuje, že prepísal firmu na svoje deti vrátane Andreja mladšieho, aby mohol žiadať dotácie pre malé podniky. Jeho holding Agrofert na dotácie nárok nemal. Český premiér takto údajným podvodom získal 50 miliónov českých korún.

Dva a pol roka sa kauza únosu Babiša mladšieho neposunula, tento rok ju už polícia prestala vyšetrovať s tým, že si to vymyslel. V máji sa preto Babiš mladší rozhodol pre Český rozhlas opäť prehovoriť, aby podľa vlastných slov očistil svoje meno.

"Chvíľu mi trvalo, kým som prestal naivne veriť, že vlastný otec by mi nemohol ublížiť," priznáva v e-mailovom rozhovore pre SME, v ktorom poskytol o svojom únose ďalšie podrobnosti.

Opisuje, ako vyzeralo jeho násilné zavlečenie na Krym a ako ho spolupracovníci jeho otca dopovali psychofarmakami. Z vyjadrení Babiša mladšieho vyplýva, že hoci ako pilot prešiel v Spojených štátoch najprísnejšími psychotestami, spolupracovníci jeho otca sa z neho snažili urobiť schizofrenika, ktorý je neschopný svedčiť v kauze Čapí hnízdo.

Prečo ste sa rozhodli prísť pomáhať do juhomoravských obcí spustošených tornádom?

Kamarátka, s ktorou som v kontakte na Instagrame, mi poslala odkaz s tým, aká situácia je práve na južnej Morave. Mal som dve možnosti - buď jej zaželať veľa šťastia pri pomáhaní miestnym, alebo som tam mohol prísť a pomôcť sám. Tak som prišiel.

Ako miestni reagujú na to, že im pomáha premiérov syn?

Sú veľmi priateľskí, cítim sa medzi nimi dobre.

Kedy ste sa s otcom videli naposledy?

V novembri 2018. V tom čase v médiách rezonoval škandál, keď sa prevalilo, že ma predtým otcov ruský zamestnanec Petr Protopopov proti mojej vôli odvliekol na Krym. On ma tým vtedy musel prísť umlčať do Švajčiarska, lebo som o celom prípade začal komunikovať s novinármi.

Bol som tiež pripravený vypovedať na polícii o jeho kriminálnej ekonomickej kauze okolo farmy Čapí hnízdo. Práve pre túto kauzu otec zariadil, aby ma odvliekli na Krym.

Čo od vás otec chcel, keď za vami v roku 2018 prišiel do Ženevy? Vyvíjal na vás nátlak?

Povedal mi, aby som si vymazal svoj e-mailový účet, z ktorého som predtým informoval políciu o tom, čo sa mi stalo, a z ktorého som aj komunikoval s novinármi. V mojej neprítomnosti potom psychickým nátlakom presvedčil moju matku, aby z pripraveného papiera prečítala do kamery, že sme akože obklopení novinármi a že jej vlastný syn je naozaj psychicky chorý.

Podvolili ste sa otcovi a zmazali svoju e-mailovú adresu?
Ani náhodou.

Ako by ste opísali váš súčasný vzťah s otcom? Ste s ním v nejakom kontakte, napríklad telefonickom?

Zablokoval som si jeho číslo, aby mi dal pokoj a nesnažil sa ma prípadne psychologicky ovplyvniť. Je absurdné, aby vo vzťahu medzi otcom a synom nastala takáto situácia, ale to, čo mi spôsobil a čo ma ešte malo čakať, je také strašné, že to človek dokáže pochopiť len vtedy, ak sa niečo podobné stane aj v jeho živote.

Mrzelo vás, keď sa o vás otec pred novinármi vyjadroval ako o psychicky chorom človeku?

Neprekvapilo ma to. Viem, že je schopný všetkého, ale myslím si, že sám seba nemohol viac zhodiť, ako takýmto vyjadrením o svojom synovi. Aspoň vidíme, čo všetko dokáže, keď sa snaží chrániť si vlastnú kožu.

Ibaže dnes sa čoraz viac ľudí presviedča o tom, že som viac ako v poriadku. Pre tých, ktorí ma poznali, to nie je žiadne prekvapenie. Pred mojou nútenou hospitalizáciou som totiž získal zdravotný certifikát pre letcov prvej triedy. Ten ma oprávňoval až do roku 2013 súkromne prepravovať pasažierov a okrem iného to bol doklad potvrdzujúci, že som psychicky v úplnom poriadku.

Psychiatrička Dita Protopopová - politická kolegyňa môjho otca a manželka môjho únoscu - však o mne v roku 2015 zjavne na objednávku vyrobila diagnózu paranoidnej schizofrénie s tým, že sa choroba u mňa údajne začala rozvíjať už v roku 2008.

Nebolo to však domyslené do detailov, pretože práve v tom čase som v Spojených štátoch amerických absolvoval štúdium a výcvik, aby som sa mohol stať pilotom a získal som už vyššie zmienený certifikát.

(Dita Protopopová je v súčasnosti stále Babišovou politickou kolegyňou, ako to formuluje jeho syn. Je tajomníčkou Rady vlády pre duševné zdravie, ktorá spadá pod ministerstvo zdravotníctva, pozn.)

Mali ste niekedy oficiálne stanovenú psychiatrickú diagnózu? Ak vám dovtedy žiadna psychiatrická diagnóza stanovená nebola, ako si vysvetľujete vyjadrenie lekárky Dity Protopopovej, že sa u vás v roku 2008 začala rozvíjať schizofrénia?

"

Vidím, ako za otcom stoja ľudia naviazaní na ruské peniaze, ale Česká republika, takisto ako Slovensko, musí patriť na Západ. Je šialené, že veľa Čechov nevidí všetko to zlo, a nechajú sa kúpiť šiškami, ktoré otec rozdáva voličom, alebo pár korunami pri zvyšovaní dôchodkov.

"

V roku 2015, keď Dita Protopopová s týmto tvrdením prišla, sa už polícia seriózne zaoberala vyšetrovaním môjho otca v kauze Čapí hnízdo.

Takže môj otec si doktorku Protopopovú proste spracoval, zariadil jej začiatok politickej kariéry a potom jej vybavil lukratívny post šéfky reformy psychiatrie v ČR, ktorý zastáva doteraz.

Jej manžela Petra Protopopova, ktorý v minulosti predával bicykle a bol dvakrát odsúdený za krádež áut. Otec ho zamestnal svojom holdingu Agrofert a zároveň z neho urobil môjho "opatrovateľa".

Prečo lekárka Protopopová v posudku vyslovene špecifikuje rok, v ktorom sa u vás mala údajná schizofrénia začať rozvíjať a prečo je ním práve rok 2008?

Začiatok problémov s Čapím hniezdom sa totiž spája práve s rokom 2008 a prevodom akcií z toho obdobia, v ktorom som figuroval. Práve o ten prevod sa nadovšetko zaujímala polícia.

Preto si Protopopová doslova z prsta vycucala, že práve v tom čase sa u mňa začala rozvíjať údajná schizofrénia. Urobila to bez toho, aby pre svoje tvrdenie mala akýkoľvek dôkaz, aspoň nejakú lekársku správu. Predtým som nikdy nebol psychiatrickým pacientom.

Protopopová zároveň v správe pre políciu uviedla, že nie som schopný dôveryhodne o ničom vypovedať ani svedčiť, a že som nebol v poriadku ani v čase, keď som niečo v súvislosti s akciami podpisoval.

Mimochodom, Protopopovej otec dostal ocenenie priamo z rúk Vladimira Putina, takže jej hry s mojím otcom, a teda bývalým spolupracovníkom ŠtB sú pokračovaním rodinnej tradície. Česká republika sa takýchto komunistických praktík, bohužiaľ, dodnes nezbavila.

Aká je vaša spojitosť s kauzou Čapí hnízdo?

Podpisoval som nejaké dokumenty, ktoré súviseli s akciami Čapího hnízda. Dala mi to podpísať Petra Procházková z Agrofertu s tým, že je to len "niečo pre otecka".

Bolo to asi 20 strán posiatych malým písmom, pričom text obsahoval výrazy a spojenia, ktorým normálny človek nemôže rozumieť.

Ešte mi s úsmevom povedala - "neboj sa, podpíš to a máš na dnes pokoj". Vtedy som nemal dôvod nedôverovať vlastnému otcovi, tak som s podpisom veľmi neotáľal. Nikdy by mi nenapadlo, že by taká veľká firma ako Agrofert mohla byť bandou podvodníckych šmejdov.

Takže vy ste nič nepodpisovali ani nekupovali z vlastnej iniciatívy?

Nie, žiadna moja iniciatíva v tom nebola. Keď som dané dokumenty podpisoval, ani som nevedel, že ide o nákup akcií. Jednoducho som zvykol dostávať telefonáty buď od rodinného príslušníka alebo otcovho zamestnanca s tým, že mám prísť a niečo podpísať. Zďaleka to nebolo prvýkrát, čo som niečo takto podpisoval v tomto okruhu ľudí. Bohužiaľ, otec - diktátor ma takto vycvičil.

Ako ste vlastne mohli v roku 2008 podpísať zmluvu na nákup akcií Čapího hnízda, keď ste v tom čase boli preukázateľne v Spojených štátoch?

Agrofert podla mňa môj podpis ešte aj antedatoval s tým, že som to akože podpísal ešte v roku 2008. V skutočnosti mi to dali podpísať o niekoľko rokov neskôr.

Prečo ste sa opäť rozhodli o celej tejto kauze prehovoriť práve teraz?

Vlastne som sa vo februári tohto roka rozhodol, že viac o ničom hovoriť nebudem. Potom som však prišiel do kontaktu s ľuďmi, ktorí mi otvorili oči.

Ako to myslíte?

Informovali ma o veciach, o ktorých som dosiaľ netušil. Týkali sa aj môjho prípadu, aj rôznych aktivít môjho otca. S hrôzou som sa oboznamoval s doslova mafiánskou skladačkou udalostí, ktoré viedli k mojej dehonestácii a zničenému zdraviu. Aj k zničeniu kariéry, ktorú som si vysníval a veľa som pre ňu urobil.

Potom už som nemohol len pozorovať, čo otec robí, a koľko ľudí mu slepo verí. Pretože ak bol niekto schopný urobiť niečo také podlé vlastnej krvi, čo potom môže spôsobiť iným?

Vidím, ako za otcom stoja ľudia nadviazaní na ruské peniaze, ale Česká republika, takisto ako Slovensko, musí patriť na Západ. Je šialené, že veľa Čechov nevidí všetko to zlo, a nechajú sa kúpiť šiškami, ktoré otec rozdáva voličom, alebo pár korunami pri zvyšovaní dôchodkov. Zlý človek jednoducho nemôže konať dobro.

Ako a kedy presne ste sa ocitli na Kryme? Trváte na tom, že vás tam odvliekli proti vašej vôli?

Na Kryme som sa ocitol v roku 2017, v čase, keď polícia v kauze Čapí hnízdo obvinila 11 ľudí vrátane mňa a môjho otca. Moje obvinenie neskôr stiahla. Otec vtedy proste chcel, aby som zmizol z Česka, a povedal mi to do tváre, no iba medzi štyrmi očami.

Protopopovovci sa mi vyhrážali, že ak neposlúchnem a neodídem, zavrú ma na psychiatriu.
Keď sa z vašej psychiatričky, ktorú vám nanútili, stane zločinec, ktorý sa vám spolu s manželom kriminálnikom vysmieva do očí, tak vás to pripraví aj o vlastnú vôľu.

Ak došlo k ceste na Krym proti vašej vôli a po vyhrážkach, prečo ste sa polícii Českej republiky z Krymu neozvali skôr, ale až v januári 2018?

Keby som sa o niečo také pokúsil na území anektovaného Krymu, Protopopov by sa o mňa "postaral" veľmi rýchlo. Pred zavlečením sa mi napríklad podarilo ujsť do Paríža, kam ma však Protopopov prenasledoval, tak som to vyriešil tak, že som na parížskom letisku nasadol na prvý možný let a skončil som v Hongkongu.

Aj tam ma však vystopovali a otec mi tam zavolal priamo do izby hotela, v ktorom som sa ubytoval. Potom som sa vrátil do Prahy v nádeji, že sa s otcom nejako dohovorím, aby ma zbavil Protopopova. Nič také sa nestalo.

Zato Protopopová mi dvakrát za trest zvýšila dávky psychofarmák, z ktorých mi bolo hrozne zle. A to len preto, lebo som si dovolil utiecť od jej manžela, ktorý sa mi vyhrážal fyzickým násilím.

Na Kryme ma napríklad Protopopov odviedol do psychiatrickej ambulancie, kde mi dali dvojitú dávku depotnej injekcie (účinná látka sa po podaní takejto injekcie dostane do tela síce okamžite, no uvoľňuje sa dlhodobo, pozn.). Ampule priviezol z Prahy, tie mu dala jeho manželka so sebou. A to všetko urobil bez môjho súhlasu.

Keď som tam bol, tak som uvažoval o následkoch prípadného volania o pomoc a dospel som k záveru, že by som na Rusmi okupovanom území nemal šancu dovolať sa pomoci.

Nakoniec ste sa však na českú políciu obrátili, zmenili ste názor?

"

V žiadnom prípade nemám politické ambície. Len by som si želal, aby ľudia nevolili extrémistov, ale ani cholericko- psychopatických starnúcich oligarchov.

"

Obrátil, ale to som už nebol na Kryme, premiestnili sme sa do mesta Krivoj Rog. Vtedy sa mi Protopopov vyhrážal ďalšou hospitalizáciou aj tým, že ma s otcom dajú zavrieť na psychiatriu na doživotie.

To už bola urgentnejšia situácia, no našťastie nastala, keď som bol v priateľskejšom prostredí, na neokupovanej Ukrajin,e a tak som sa konečne pokúsil zohnať pomoc.

Z Ukrajiny som písal e-mail na slovenské aj švajčiarske veľvyslanectvá, pretože mám dvojité občianstvo. Nikto mi však neodpovedal. Česká polícia zareagovala tak, že sa v podstate uspokojila s vyjadrením môjho otca, že so mnou hovoril cez telefón a že som v poriadku.

Otec potom po mňa poslal Protopopova, ktorý ma odviezol do Bratislavy. Odtiaľ sa mi na druhý deň podarilo autobusom utiecť do Švajčiarska. Utiekol som takmer bez peňazí, bez vecí, oblbnutý psychofarmakami. A práve tam za mnou potom otec prišiel, aby na mňa tlačil a snažil sa docieliť, aby som prestal komunikovať s novinármi.

Ako plánujete v tejto kauze ďalej postupovať? Chcete svedčiť proti vášmu otcovi?

Keď sa stretnete s takýmto zlom, tak najprv utekáte a nechcete tomu všetkému veriť. A potom, čo dosiahnete bezpečie, tak pokojne aj dva roky váhate, ako ďalej. Neviete, či máte právnika, ktorý naozaj obhajuje vaše práva, alebo, naopak, za vaším chrbtom pracuje pre niekoho, kto vám chce uškodiť.

Keby som mohol, svedčil by som proti môjmu otcovi. Česká polícia sa však vyjadrila, že o moje svedectvo už nemá záujem, vraj iba ak prídem sám. Je to celé cirkus.

A to posledné tri roky hovorili, že ma nemohli zastihnúť s predvolaním na výsluch, čo nebola pravda, pretože má nikto na výsluch nepredvolal. Niektorí novinári ešte teraz ignorujú moje slová a píšu, že som sa dobrovoľne nechcel dostaviť k výsluchu.

V uplynulých dňoch ste na twitteri zdieľali veľa príspevkov, ktoré kritizujú osobu aj politiku vášho otca, pridali ste k nim aj zopár vlastných. Chcete sa takto voči svojmu otcovi vyhraniť?

Myslím si, že odo mňa dostal jasný odkaz. A ja mám už jasné ciele v novom živote.
Môj doterajší život mi zničili dokonca aj ľudia z blízkej rodiny.

Urobím všetko preto, aby som sa domohol spravodlivosti, aj keď mi to nevráti posledných šesť rokov života, ktoré pre mňa boli čistým hororom. Pravdepodobne moju snahu ešte budú sabotovať, moc je zatiaľ na otcovej strane, ako inak. No teraz sa už nevzdám.

Prečo otca otvorene kritizujete až teraz?

Chvíľu mi trvalo, kým som prestal naivne veriť, že vlastný otec by mi nemohol ublížiť. Dnes už mám dôkazy o mnohých neprávostiach vo forme dokumentácie a záznamov, dokonca sú už aj v rukách viacerých ďalších ľudí, ktorým dôverujem. Takže keby sa so mnou čokoľvek stalo teraz, verím, že sa tieto dôkazy nestratia.

Máte politické ambície?

V žiadnom prípade. Len by som si želal, aby ľudia nevolili extrémistov, ale ani cholericko- psychopatických starnúcich oligarchov.