Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM
Quoted post
Nepřihlášený uživatel |
#2968 čtěte pozorně2013-01-03 23:32Stydím se za jméno Heller (31.12.2012) Poprvé v životě se stydím za jméno, které nesu po otci, poctivém člověku, který se celý život za nevelký plat dřel jako agronom a zootechnik na státním statku a na rozdíl od mnohých tehdy a zvláště dnes neodnášel hodnoty ze zaměstnání pro domácí potřebu, ale naopak. Mimochodem byl členem KSČ od roku 1945. V době kolektivizace byl ze strany vyloučen v důsledku směšné a svévolné záměny za svého příbuzného stejného příjmení, který byl – rovněž svévolně a nepravdivě – obviněn z napadení kolektivizátora. Táta nezahořkl, při první příležitosti do strany vstoupil znovu a setrval v ní do konce života. Nikomu nikdy nijak neublížil, mnohým pomohl. Šel za ideálem a rozlišoval ideál a chování některých lidí, proti kterému neváhal vystoupit. Proč se tedy stydím? Jeden ze studentských vůdců akce proti Vítězslavě Baborové se jmenuje Šimon Heller, je to vysokoškolák PF Jihočeské univerzity. Já jsem celý život strávil v řadách strany, ale ve své odborné činnost jsem se také celý život zabýval analýzou minulého systému a jeho zákonitých a objektivních vad. Jako marxistovi je mi naprosto jasné, že na prvním místě nešlo jen o subjektivní chyby, důsledek tlaku mezinárodních faktorů či zrady Gorbačova, které až do nemarxistické absurdity přeceňují ti komunisté, kteří se opravdu nechtějí rozloučit s iluzemi minulé vládnoucí ideologie, a tudíž se nedokázali vyrovnat s minulostí, jak by řekl můj jmenovec. Dovedl bych pochopit a podpořit, kdyby onen Šimon kritizoval minulý režim a jeho vládce. Dovedl bych i pochopit a odpustit, že při vymývání mozků, kterému je on a jeho přátelé a spolustudenti vystaven od malička a při kvalitě učebnic, ze kterých se učí, příliš nerozumí společenským jevům a nedovede oddělit komunisty (a už vůbec dnešní členy KSČM) a projekt komunismu, od nedostatků, ano i zločinů spojených s prvním pokusem o nekapitalistickou společnost. Dovedl bych i pochopit a odpustit (a možná i podpořit), že se mu nelíbí dosavadní, i když odmítavá, stanoviska KSČM k minulému systému. I já je považuji za nedostatečně argumentovaná, neopřená o marxistickou analýzu a málo schopná vysvětlit problém mase neinformovaných a ideologií zbohatlického panstva manipulovaných občanů, zejména mladých. Co mohu sice pochopit (vliv ideologie panstva je opravdu zničující a, jak věděl už Lenin, automaticky se tlačí do vědomí těch »v podzámčí«), ale rozhodně ne odpustit, je snaha nerespektovat demokratické mechanismy, tedy vůli většiny občanů (věřím, že kdyby k volbám přišli všichni nevoliči, byla by ta vůle občanů ještě výraznější) a aktivně napomáhat těm, kdo (třeba v zájmu svého zviditelnění a kariéry) neváhají zločinným nátlakem zastrašovat ženu, jejíž lidské i odborné hodnoty uznávají i její ne právě sympatizanti. Zde už nejde o komunistickou příslušnost, zde jde o lidskou slušnost, o demokratické smýšlení, o elementární hodnoty toho, kdo tvrdí, že nechce být jako minulá vládnoucí elita. A nemohu si přitom nevzpomenout na slova – tuším, že německého pastora a antifašisty Martina Niemöllera, která jsou různě parafrázována ve vystoupeních různých politiků – i já je nebudu přesně citovat – jen připomínám: »Když nacisté přišli pro komunisty, mlčel jsem, nebyl jsem komunista. Když přišli pro odboráře, mlčel jsem, nebyl jsem odborář. Když přišli pro sociální demokraty, mlčel jsem, nebyl jsem sociální demokrat. Když přišli pro mne – už neměl kdo promluvit.« A o to jde i v jihočeské aféře. Můj neblahý jmenovec má jen jednu omluvu, ale i ta mu dlouho nevydrží – a to je mladická hloupost. Přeji mu, aby se co nejrychleji poučil, než bude mít na rukou krev nevinných, stejně jako někteří mladí nadšení svazáci z padesátých let. A na vědomí se mi ze školních let tlačí další citát – tentokrát tuším z Kollárovy Slávy dcery: »Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, kdo do pout jímá otroky, sám je otrok.« |
Odpovědi
Nepřihlášený uživatel |
#2971 Re: čtěte pozorně2013-01-04 09:02:08Soudruhu, to je dojemné... |
Nepřihlášený uživatel |
#2993 Re: čtěte pozorně2013-01-04 16:13:22Soudruhu, nezoufej. I když je to jistě k naštvání, přímo k bolševickému rozhořčení, že ti jméno zděděné po tvém zasloužilém tatíkovi, komunistovi od roku 1945 (že to ale stihnul včas se správně zařadit, co? Copak asi potřeboval zaretušovat? Inu, šikulka) zhanobil nějaký študent! Navíc ještě nestraník! A vedoucí akce proti soudružce Baborové! Fuj! Ale, jako marxista-leninovec-stalinovec (strávil jsi přece ve straně celý život, požehnej ti to Příroda!)jistě víš, že třídní nepřítel, plíživá kontrarevoluce, nikdy nespí. A není jí svaté ani poctivé komunistické (od roku 1945) jméno Heller. Co kdybys, ty poctivý bolševický Heller, se Tak nějak po bolševicku "oddělil" (jak správně píšeš) od toho reakcionářského Hellera? Myslím jako oddělit se názvoslovně (ideově jsi doufám, soudruhu, oddělen už dávno). A přejmenoval se. Vždyť je tu k dispozici celá řada poctivých bolševických jmen: namátkou Gottwald, Grebeníček, Hodinový-Spurný, Babor ..... Nebo kdybys dal přednost nějakému komunistickému mučedníkovi za bolševickou pravdu, mohu doporučit Slánský, Geminder ..... Nebo kdybys dal přednost zahraničnímu poctivému bolševickému jménu, co takhle Kalinin, Ilijič nebo Jakubovskij? Nebo "umělé" jméno, vyjadřující naše ideály, jako například Nadplán či Závazek. Vzpomeň na sovětské komunisty, na Pavku Korčakova, například. Ti si vždy rady věděli, před obtížemi nikdy necouvli A před třídním nepřítelem, byť se třeba lstivě maskuje poctivým komunistický jménem Heller už vůbec ne! |
Výzva vládě k zabezpečení urgentní humanitární pomoci Gaze a dosažení dohody o příměří
Trest členům gangu týrající zvířata v Číně
Petice proti rozhodnutí české ambasády v Abuji o zamítnutí udělení víza pro rodinného příslušníka občana EU
PETICE ZA ZRUŠENÍ POVINNÝCH TELEVIZNÍCH A ROZHLASOVÝCH POPLATKŮ
Výzva vládě Pomoc pro 100+100 dětí z Gazy
Podporujeme Izrael v boji proti teroristům, postoj české vlády je správný
Chcete něco změnit?
Bude-li člověk mlčet, nic se nezmění. Autor této petice se rozhodl něco změnit a jednat. Uděláte to samé? Zahajte sociální hnutí vytvořením petice.
Vytvořte vlastní peticiDalší petice, které by vás mohly zajímat
Petice za pojmenování vltavské náplavky v Praze po Karlu Schwarzenbergovi
543 Vytvořeno: 2024-11-12
Stop the death penalty
274 Vytvořeno: 2024-11-08
Za zachování tramvají na Maninách
791 Vytvořeno: 2024-11-02
Petice za statní občanství bez diskriminace
4091 Vytvořeno: 2024-09-11
Petice proti pokácení jedle a pro zachování jedlové aleje na hřbitově v Lounech
227 Vytvořeno: 2024-11-11
Petice za zachování a opravu kulturní památky železničního mostu pod Vyšehradem
24718 Vytvořeno: 2022-12-13
Horní míru pro dravce
1356 Vytvořeno: 2024-10-15
Petice proti zrušení pobočky Úřadu práce v Holicích
533 Vytvořeno: 2024-11-05
Otevřený dopis panu děkanovi a Akademickému senátu Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové
155 Vytvořeno: 2024-11-11
Otevřený dopis za podporu sociálních pedagogů ve školách
534 Vytvořeno: 2024-10-20
Petice proti zrušení pobočky Úřadu práce ve Skutči
133 Vytvořeno: 2024-11-11
Prohlášení k vysokoškolské stávce za klima 2024
124 Vytvořeno: 2024-11-12
Petice za pozastavení a odložení terénních úprav spojených s kácením stromů, zejména stoletých dubů v parku Zdenky Landové ve starém Braníku.
95 Vytvořeno: 2024-11-10
Deklarace zastání se srnčí zvěře
2101 Vytvořeno: 2024-08-23
UZNÁNÍ ZAMEZENÉHO STOLCE BENEDIKTA XVI. A SVOLÁNÍ KONKLÁVE
17022 Vytvořeno: 2023-10-23
Otevřený děkovný dopis Viktoru Orbánovi
2220 Vytvořeno: 2024-10-21
Homofobie do škol nepatří
37 Vytvořeno: 2024-11-14
Petice proti rozhodnutí české ambasády v Abuji o zamítnutí udělení víza pro rodinného příslušníka občana EU
139 Vytvořeno: 2024-11-05
Petice za zrušení Malého státního znaku ČR
80 Vytvořeno: 2023-10-18
Petice: Žádám o vyvěšení státní vlajky ČR na budově Národního muzea.
340 Vytvořeno: 2023-03-17