Petice za výstavbu GIGAFACTORY u obci dolní Lutyně

Petice za výstavbu gigafactory mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi

My, níže podepsaní občané, podporujeme záměr výstavby gigafactory v lokalitě mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi. Tento projekt považujeme za zásadní příležitost pro rozvoj našeho regionu, který dlouhodobě trpí vysokou nezaměstnaností a ekonomickou stagnací. Gigafactory by přinesla tisíce nových pracovních míst a významně přispěla k oživení celého Karvinska i Moravskoslezského kraje.

1        Proč gigafactory potřebujeme: Vytváření pracovních míst: Karvinsko je regionem, který čelí ekonomickým problémům zejména v důsledku útlumu těžby uhlí. Výstavba gigafactory by vytvořila tisíce pracovních míst v moderním průmyslu a nabídla nové perspektivy nejen bývalým horníkům, ale i mladým lidem a odborníkům, kteří dnes region opouštějí. Udržení mladé a kvalifikované pracovní síly je zásadní pro dlouhodobou udržitelnost kraje.

2.       Příležitost pro místní firmy: Gigafactory přiláká řadu dodavatelských a podpůrných firem, což otevře dveře pro místní podniky k navázání spolupráce. Malé a střední podniky v regionu budou moci těžit z rozšiřování výrobních a servisních kapacit, což zvýší konkurenceschopnost celého regionu.

3.       Rozvoj infrastruktury a zatraktivnění regionu: Karvinsko se dlouhodobě potýká s problémy, jako jsou odliv obyvatel, opuštěné plochy a absence kvalitní infrastruktury. Výstavba gigafactory ovlivní i investice do infrastruktury, (např. jako přeložka silnice I/67) a dalších klíčových oblastí, čímž by se zlepšila celková kvalita života v regionu. Investice do průmyslu by také mohly přilákat nové obyvatele a zastavit odliv mladých rodin.

4.       Podpora spravedlivé transformace regionu: Karvinsko potřebuje přejít od závislosti na těžbě k udržitelnému průmyslu a gigafactory představuje řešení. Tento projekt nejen že nabízí nová pracovní místa, ale také přispívá k plnění cílů Evropské unie v oblasti průmyslové transformace a snižování emisí CO2. Přechod k moderním technologiím, jakými jsou výroba baterií pro elektromobily, podporuje environmentální udržitelnost.

Závěr: Výstavba gigafactory mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi není jenom o pracovních příležitostech. Jsme si vědomi některých negativních dopadů, ale celkové pozativa jasně převažují a jde o klíčový projekt pro budoucnost Karvinska. Dáváme naší obci šanci na revitalizaci, rozvoj a nové možnosti pro naše děti a další generace. Vyzýváme všechny zodpovědné orgány, aby tuto investici podpořily a umožnily rychlé zahájení výstavby. Svým podpisem vyjadřujeme podporu výstavbě gigafactory.

Ing. Jan Mareš, Bc. David Bezděk    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem akceptuji, že Ing. Jan Mareš, Bc. David Bezděk bude moci vidět všechny informace, které v tomto formuláři uvedu.

Souhlasím se zpracováním informací, které jsem poskytl/a v tomto formuláři, a to pro následující účely: