Výzva zastupitelstvu města Nymburka – Zklidnění dopravní situace v ulici Palackého třída v úseku mezi ulicemi Bedřicha Smetany a Komenského

Vážení členové rady a zastupitelstva města Nymburka, my, níže podepsaní občané, Vás touto peticí vyzýváme, k učinění kroků vedoucích ke zklidnění dopravní situace v ulici Palackého třída v Nymburce, a to hlavně v jejím úseku mezi ulicemi Bedřicha Smetany a Komenského, kde vedou hlavní trasy do školských zařízení – Základní umělecká škola B. M. Černohorského, Gymnázium Bohumila Hrabala, Základní škola Komenského, MŠ Čtyřlístek a dále na adrese Palackého třída 449, kde se nachází zájmové kroužky pro děti. Jedná se o zařízení, v jejichž okolí se denně pohybují stovky dětí, které jsou v silničním provozu nejzranitelnější.

Stávající dopravně technický stav komunikace má potenciál k vytváření velmi nebezpečných dopravních situací.

Na zmíněných úsecích jsou chodci u přechodů pro chodce velmi špatně viditelní, ať už jsou důvodem zaparkovaná vozidla, ohyb komunikace nebo její šířka.

Přechody pro chodce v Palackého třídě nesplňují technické normy, hlavně co se týká maximální délky přechodů pro chodce. Šířka pozemní komunikace svádí řidiče k rychlé jízdě, což v kombinaci se zaparkovanými vozidly v blízkosti přechodů pro chodce a s délkou těchto přechodů, kdy chodci trvá dlouhou dobu, než přejde silnici, vyvolává životu nebezpečné kolizní situace.

Velká část řidičů prokazatelně nerespektuje ani jeden z přechodů pro chodce – a nezastaví ani chodcům, kteří prokazují snahu přejít komunikaci. Dopravní špička koliduje s příchodem a odchodem dětí do a ze škol.

Žádáme proto v co nejkratším čase:

1)      o iniciaci přednostního uvolnění financí a kapacit vlastníkem komunikace    ke  zbudování bezpečnějších přechodů pro chodce, zejména zkrácení délky přechodů mezi obrubami stavební úpravou, kdy dojde k rozšíření chodníků tak, že délka přechodu mezi obrubami nepřesáhne 6 500 mm,

2)      o zhotovení vodorovného dopravního značení A12b upozorňujícího řidiče na výskyt dětí,

3)      co nejdříve omezit obousměrně maximální povolenou rychlost jízdy na 30 km/h,

4)      o zhotovení vodorovného dopravního značení V1a podélná čára souvislá oddělující jízdní pruhy a dále V10e vyznačení parkovacích pruhů, čímž dojde k optickému zúžení pozemní komunikace a řidiči se zde nebudou před přechody pro chodce předjíždět,

5)      v období, než dojde k požadovaným úpravám pozemní komunikace, žádáme o zabezpečení převádění dětí pomocí strážníků městské policie Nymburk v ranních, ale i odpoledních hodinách, kdy děti chodí na zájmové kroužky do Základní umělecké škola B. M. Černohorského.

Za petiční výbor:

Mgr. Anna Šimůnková, Palackého třída 125/3, Nymburk

Bc. Jaroslav Šimůnek, Palackého třída 125/3, Nymburk

Mgr. Jan Petřík, Dr. Antonína Dvořáka 1633/12, Nymburk

Mgr. Anna Šimůnková    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem akceptuji, že Mgr. Anna Šimůnková bude moci vidět všechny informace, které v tomto formuláři uvedu.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.

Souhlasím se zpracováním informací, které jsem poskytl/a v tomto formuláři, a to pro následující účely: