MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#94244 zlodejsti volilci top09...

2016-10-07 07:23

Manévry hospodských kvůli EET. Ze strachu z kontrol „vymění“ firmu

 

 

 

Vyčistit stůl a pokračovat s novou bezúhonnou firmou. Někteří restauratéři a hoteliéři už začínají podle daňových poradců manévrovat, aby se vyhnuli kontrolám berňáku kvůli evidenci tržeb. Těm, kteří mají škraloup z minulosti, totiž mohou příjmy nápadně vyskočit.

 


Kdo nepřiznával tržby, může na sebe s EET strhnout pozornost daňové správy. Skokový nárůst tržeb ale bude pro správce daně signál k tomu, aby se začal zabývat historií firmy. Podle některých daňových poradců se proto na trhu hotelů a restaurací začalo dít to, co v Chorvatsku po spuštění evidence tržeb. Hospodští začínají podnikat pod jiným subjektem, s čistým štítem.


„Výkyvy v tržbách se podnikatelé snaží maskovat tím, že založí novou firmu a začnou na ni provozovat restauraci nebo ubytovací služby a tu předchozí zavřou,“ popsala daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDane.cz Blanka Štarmanová.

 

Podle ní se už tato praxe projevuje i na letošních nebývale vysokých nárůstech počtu nově založených firem. Za první půlrok jich bylo zaregistrováno 13 731 a pokud tempo vydrží, vznikne v tomto roce nejvíce firem za devět let. Poradkyně tvrdí, že důvodem není jen sílící ekonomika, i když ta má hlavní slovo. „Výrazný vliv má také snaha podnikatelů vyhnout se případným kontrolám po zavedení elektronické evidence tržeb,“ uvedla.

„Trend můžeme potvrdit, přestože v praxi to ještě nenastalo,“ potvrdil iDNES.cz poradce společnosti Apogeo a bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka. „Nastalo to v Chorvatsku, nastane to všude, kde se elektronická evidence tržeb objevila. Česká republika nebude výjimkou,“ dodal.

Podle jeho názoru někteří restauratéři či hoteliéři ukončí podnikání jako OSVČ a začnou nanovo pod společností s ručením omezeným bez historie. „Správci daně bude chybět srovnávací základna,“ míní. Předpokládá, že „uklízet“ po sobě začnou podnikatelé se škraloupem ke konci letošního roku. EET pro gastro segment začíná od 1. prosince.

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#94246 Re: zlodejsti volilci top09...

2016-10-07 07:26:34

#94244: - zlodejsti volilci top09... 

 EET neřeší nic, daně se platí jen z toho, o čem je doklad. Pokud se "kupující" s "prodávajícím" dohodnou předem, že doklad nepotřebují, tak se také nikdy v EET neobjeví. Babiš si bude muset tedy v budoucnu vliv EET na výběr daní vylhat manipulaci s daty, stejně jako to činí dnes, kdy míchá dohromady skutečnou daň - ze zisku, s daní s DPH a především s platbami sociálního pojištění, aby to vypadalo, že vyšší výběr daní překonává růst HDP tedy cca 2,5 % tento rok, loni vysoko přes čtyři procenta, dělá to proto, že růst mezd a růst spotřeby daleko překonávají růst HDP a tedy logicky výběr sociálního pojištění a DPH v takové situace je reálně větší, než růst HDP. Tedy porovnání hrušek s jablky docílil StBák Bureš stavu, že to vypadá, že vybírá více daní. Nikoliv, to se opravdu nestalo. 

Představa, že hospodští budou vydávat více reálných dokladů je šílená. Nic takvého se nestane, hostům, které znají budou sice doklady předávat, ale v EET se nikdy nebojeví a to, že tito lidé onu účtenku nikam a nikomu dávat nebudou i kdyby na ní měli vyhrát, je naprosto zřejmé.