MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#109743 Zaměstnanci nevolte TOP09 a ODS!!!

2017-05-20 06:59

Zřejmě malou lekci z historie se nám snaží uštědřit "pravicoví" zákonodárci, kteří svými návrhy úprav zákoníku práce zabrousili kamsi do 19. století.

Pro představu: usilují například o snížení ochrany zaměstnanců před propuštěním v době nemoci nebo mateřské a rodičovské dovolené, o rušení ochrany odborových předáků a také by chtěli krátit výpovědní lhůtu na jeden měsíc. Nově by podle nich jako důvod k výpovědi stačila formulace »…nelze-li na zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby dále zaměstnance zaměstnával«, což je cesta k vyhazování bez udání důvodů…

Nepsaná koalice poslanců ODS a TOP 09 se takto asociálně snaží zneužít novelu, která leží v poslaneckých lavicích. Novela přitom původně přinášela novinky k pracujícím spíše přátelské. Zákoník by víc chránil zaměstnance, pokud je zaměstnavatel převádí na jinou práci. Více by také chránil rodiče malých dětí při jejich žádosti o kratší pracovní dobu nebo jinou úpravu úvazku. Garantoval by návrat na původní pozici na pracovišti i po rodičovské dovolené. Zavedl by pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance, tedy i v soukromém sektoru. Nemalé zděšení u pravicových poslanců, kteří zastupují především zaměstnavatele, způsobil návrh, aby byla odborům vrácena pravomoc v případech vážného ohrožení zdraví nebo života zaměstnanců zastavit práci. Loni v České republice došlo k 44 401 pracovním úrazům, 1 304 z toho bylo závažných a 104 smrtelných. Při obnovené pravomoci odborů by ta čísla byla nižší.

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#109745 Re: Zaměstnanci nevolte TOP09 a ODS!!!

2017-05-20 07:06:40

#109743: - Zaměstnanci nevolte TOP09 a ODS!!! 

Jak jsi přišel na takové strašné bláboly? Tomu snad nemůže uvěřit ani Ovčáček.