MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#132668 Re:

2018-06-24 12:41

#132653: -  

   Prosím, neberte teď to, co napíšu, příliš vážně. Jsou to jen nápady při čtení, bez nějakých hlubokých analýz.  Ještě to budu číst víckrát.

    Přijde mi, že demokracie je prostě jen způsob vlády. Snaží se nalézat nejlepší řešení aktuálních problémů současnosti, případně i problémů, které přinese budoucnost, a opírá se přitom o hlas lidu,  voliče v tajných volbách. Názor každého voliče je zatížen určitou náhodnou chybou, ALE .. v průměru se tato NÁHODNÁ chyba limitně blíží k nule. V tom tkví stabilní kvalita demokratických rozhodnutí.

     Zde je vidět, proč koaliční vlády chronicky fungují blbě. Jsou podobny korábu s vícero motory,  namířenými různými směry, a ať se snaží sebevíce a podle jejich motorů sebelépe, míří jiným směrem, než si skoro všichni přejí.

---

     Problém, se kterým máme co do činění, nespočívá zdaleka jen v tom, že děti s nafouklými bříšky odněkud prchají, protože tam hoří.  To je velice povrchní náhled. Kdyby tomu tak skutečně bylo, stačilo by požár uhasit, a než se tak stane, ubytovat je někde  ve stanech na pláži.

      Svědčí o fušerství a naprosté nekompetentnosti, pokud se někdo domnívá, že podobná opatření čemukoliv pomůžou. Reálně jde jen o spolehlivý způsob, jak daný problém ještě mnohem více rozdmýchat.

      Macron se může vztekat jak chce, je jen fušer.  Tenhle problém jsme řešili v našich končinách o řadu století déle,  než ve Francii, a po celou tu dobu nám Francie ještě úmyslně škodila.

     

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#132671 Re: Re:

2018-06-24 13:07:42

#132668: - Re:  

Demokracie především řeší jen veřejný prosto a soukromý prostor nechává občanům.

Volby v demokracii jsou bohužel zranitelné a hlas lidu manipulovatelný, jak předvádí Putin i Zeman či brexit. Demorkacie se proti tomu systematicky brání tím, že definuje, že se ve volební kampani nesmí lhát. 

Tedy není zdaleka pravda, že se občané nemohou mýlit, viz. např. 46 % pro komunisty v Československu v roce 1946. To je naprosto absurdní číslo a je nepochybné, že bylo založeno na lživé kampani, proti které se demokracie nebyla schopna bránit. 

Myloš Zeman v obou kampaních porušoval volební zákon, v první to dokonce konstatuje Nejvyšší správní soud, ale věc neřešil. Byla to velká chyba, jak je dnes naprosto zřejmé. 

Podobně lhal ve volební kampani trestně stíhaný StBák Babiš, i zde zůstala demokracie dosti slepou. 

Demokracie předpokládá, že politik není zločinec a politiku dělá s dobrými úmysly, stejně tak předpokládá, že občané jsou dostatečně vnímaví, aby rozpoznali lháře. 

Přesto je demokracie skvělá v tom, že i když zvítězí zločinec jako je Zeman či Babiš, díky vazbám na okolí je čím dál více zřejmější, že se o zličince jedná a tedy je pravděpodobné, že to jednou pochopí i ti nejpomalejší. 

Tedy tvá úvaha je opravdu úplně mimo realitu. 

Koaliční vlády jsou výrazem voleb. Systém vlády jedné strany končí katastrofou, pakliže není opozice dostatečně silná v tom, aby čelila kriminalitě takové strany a ta si tedy kriminální jednání nedovolila, např. v podobě změn Ústavy. 

Další věci je, že demokracie je skvělá v tom, že se v principu stará  o veřejný prostor a soukromý prostor nechává občanů, byť hranice se v čase jistě mění.